måndag 13 juni 2011

Opponering

Ni har en fin rubrik på er blogg. Ni har nästan skrivit allt man skulle skriva. Till nästa gång tycker vi att alla ska vara lika delaktiga. Kanske skriva lite mer till era bilder. Ni var väl förberedda och ni kunde erat arbete utantill vilket gör er extra säkra.

Av/ Pavac

fredag 10 juni 2011

Det var allt för oss...

Nu är vi klara med alla våra uppdrag och området är avslutat. Tack för att ni har läst, hoppas det har varit kul och lärorikt att få se vad vi gör på dagarna!


Vi ses kanske snart igen, vem vet?


// Alvaa <3 

det är sista inlägg jag gör nu )=

snart är det sommarlov och det är sista vi gör det kommer bli lite tråkigt för det var roligt att blogga. Jag hoppas att ni tyckte om vår blog. Hej då

//wilhelm (=

Hej då eller ska man säga på återseende!


Nu var det slut på bloggandet för den här gången. Det har varit roligt och jag hoppas att ni har fot en inblick av hur vi jobbar här på Fridaskolan. Nu väntar ett skönt sommarlov på mig.
Hej då!! <3

Sommar! Sommar!

//Ebbsingen <3

HEJ DÅ

Nu av slutar vi vårat område kommer inte att updatera något mer HEJ DÅ tack för att NI har läst!!!!

Jämföra

Myror, gråsuggor, spindlar, sniglar och maskar har alla tre, nästan alla av de här är nedbrytare och lever i förnan/jorden. Det gör att nästan alla har dessa djur eftersom alla har jord i sitt ekosystem. Gräs var den enda växten vi alla har gemensamt, det finns ju nästan överallt. Växterna skiljer sig mycket åt varandra, är det en barrskog blir det mörkare och då finns det sådana växter som kan stå ut i mörker och tvärtom i lövskog. Temperaturerna är ganska lika, de som har sitt ekosystem i en barrskog har en lägre temperatur i både jorden och luften. I en lövskog kommer det in mer ljus och då blir det varmare där. 
Ph-värdena var ganska lika från lövskog till lövskog men i barrskogen var det mycket surare för att ett ämne i barren gör att marken försuras. 
Egna undersökningar, deras experiment var att ta reda på varför det fanns så många gråsuggor i deras ekosystem. De gillade att vara på ett mörkt och fuktigt ställe så i deras ekosystem (barrskog) fanns det mycket och i vårt finns det mindre. Deras experiment var mer naturvetenskapligt och nästa gång ska vi nog fundera på något i den stilen istället för det vi gjorde. Vi ville ju ha reda på vad djuren åt och vilka djur det fanns och det fick vi ju svar på! :) 
Med tanke på vad vi har sett från olika ekosystem är vårt ganska artrikt men inte jätte. 

// Knopparna

Diskussionsfrågor

Vi har diskuterat kring några frågor som vi nu presenterar:


Gräs är de organismer som ekosystemet till störst del består av. Djurtypen som det finns flest av är myror, de lever i förnan/jorden för där är det fuktigt och ganska mörkt. Om t.ex ett träd skulle utsättas för ett larvangrepp, skulle bladen försvinna och med dem åker även djur som äter blad med. Då får de som äter djuren som äter bladen inte heller lika mycket mat och så fortsätter det. Sakta men säkert försvinner mer och mer. Om vi skulle utrota humleblomstern skulle de djur som äter det få mindre mat och det påverkar hela näringskedjan. Om vi istället skulle utrota räven skulle kanske rådjuren bli fler eftersom de inte blev uppätna. 
De döda organismerna bryts ner, atomerna finfördelas och blir till nya organismer. Maskarna är en av de viktigaste nedbrytarna så det skulle ta längre tid att bryta ner döda saker. Då skulle det ligga längre. Det skulle ju tillslut försvinna eftersom det förmultnar sakta men säkert. 
Växter tar in vatten och koldioxid, med hjälp av solens energi omvandlas det till socker och det äter växterna. Biomassan kommer mest från koldioxid. Fotosyntesen är den viktigaste kemiska reaktionen som finns för därifrån får vi vårt syre som gör att vi kan andas. Skulle vi då utrota alla växter skulle vi ju också dö ut.

// Knopparna

torsdag 9 juni 2011

Åkerström

Vi skulle åkt till Åkerström (ett naturreservat) idag men det regnade och då blir vägarna där leriga så vi ställde in det. Där skulle vi ta kort på växter och spår men då fick vi göra det så gott vi kunde här hemma istället så här får ni bilder som vi skulle ta där:

Utsikt:

Vatten:



Något som lever:

Något som är dött:

Spår efter djur:

Spår efter människa:

Lönn:


Ek:

Valfri naturbild:

// Alvaa <3

Sista koll i ekosystemet

Idag var vi ute och tittade hur det hade gått med vårt experiment som vi påbörjade förra gången.
Moroten var nästan uppäten, vi tror att ett rådjur har ätit den. 
Ett äpple var kvar och ett var borta, det som var kvar hade nog smådjur ätit på för att lite av äpplet hade liksom ``gnagts´´ av. 
Tomaterna syntes inte till, något djur kan ju ha ätit dem eller så har de bara blåst iväg.


// Knopparna

tisdag 7 juni 2011

Min insats i arbetet

Jag har varit delaktig i arbetet och jobbat riktigt mycket för att hjälpa de andra gruppmedlemmarna och för att resultatet ska bli så bra som möjligt. 
Min insats på en skala 1-10 är en 8 tror jag!


// Alvaa <3

Utvärdering

Tre saker som vi har lärt oss från de olika sakerna vi har varit med om!
Slussarna:
Den äldsta slussen är från år 1800.
Förr i tiden slussade man för hand men nu trycker man på en knapp och allt sköts automatiskt.
Vid slussarna hittade vi en vit blomma och den hette visst tusensköna.
Fornminnesdagen.
Betty Backs stuga har innan forngården stått på lantgården Väne-Åsaka.
En borgmästare ligger begravd i Naglums kyrkoruin.
Det finns väldigt många fornminnen i Trollhättan.
Ekosystemet:
Vi har lärt oss fler arter av både växter och djur
Växter är inte oberoende av oss människor det har vi ju bevisat med hjälp av ¨plastpåsen¨ som ni hittar längre ner i bloggen
Vi har lärt oss hur man mäter ph-värde och vad det är.
Det roligaste med området:
Vi har inte bara suttit inne i ett klassrum utan vi har arbetat i naturen, man får friare uppgifter och på så sätt blir det roligare och intressantare att gå i skolan. 
Vissa i gruppen lär sig bättre när man är ute och ser det på riktigt samtidigt som några i gruppen tycker det är bättre att sitta inne i ett klassrum.
Det vi skulle gjort annorlunda i våran grupp var att vissa skulle hjälpa till lite mer och visat viljan att lära sig saker. 
Hur har det varit?
Idén med att blogga våra studier och visa andra vad vi gör har varit kul och samtidigt lärorikt. Det är roligare att visa med bilder och liknande istället för att bara skriva ner på ett papper och lämna in till läraren.
Det som var lite dåligt med att blogga var att sidan ibland slutade fungera och då hamnade man lite efter..
Skolor kan ta del av varandra och kanske sno någon idé här och där, det är nog det bästa med att blogga!
Har någon latat sig?
Sammarbetet på en skala 1-10 i gruppen har varit en 5, några var inte speciellt delaktiga och några jobbade nästan ihjäl sig för ett bra resultat.
// Knopparna